Hypnotherapie

Hypnose is een verhoogde vorm van concentratie. Een bewust opgeroepen vorm van lichte trance waarbij je je aanwezig en ontspannen voelt.
Het woord “trance” heeft een magische klank, maar het gaat om een normaal verschijnsel; het zo sterk geconcentreerd zijn dat je je nauwelijks meer bewust bent van wat er om je heen gebeurt. Verdiept in een boek/ film /werk, dagdromen en ontdekken op de fiets of in de auto dat je al verder onderweg bent dan je dacht… dit zijn alledaagse gevallen van trance/hypnose; je bent zo sterk geconcentreerd dat je je nauwelijks meer bewust bent van wat er om je heen gebeurt.
Hypnose (zoals deze in een hypnose-sessie gebruikt kan worden) is het stadium tussen waken en slapen. Je bent lekker relaxt en antwoordt wat “sloom” omdat je nog geen zin hebt om wakker te worden. Een hypnose-sessie wordt dus vaak als zeer prettig ervaren.

De technieken binnen de hypnotherapie brengen je dus in contact met je onderbewuste. (Je onderbewuste kun je zien als je innerlijke kompas).  Daardoor maakt het de kern van je problemen al snel bespreekbaar.
Pijnervaringen onder ogen komen, vertrouwde oude patronen loslaten…
De ontspanning van de hypnose maakt dat je minder bang zult zijn om aan je problemen te werken.

Door de verhoogde concentratie kun je gemakkelijk bepaalde voorvallen herinneren. Door gefocust te zijn op je probleem, vindt hypnose dus al plaats.
In enkele opeenvolgende sessies kun je een steeds diepere trance bereiken, waardoor je steeds gemakkelijker en sneller resultaten kunt boeken.
Hypnose kan dus het therapeutische proces versnellen, maar je eigen wil en je inzet om aan je problemen te werken blijft van invloed om de behandeling te doen slagen!

Bekende vragen zijn:

Verlies ik controle? Ben ik te hypnotiseren?

Toneelhypnose heeft in de maatschappij veel angst voor controle verlies opgeroepen. Nieuwsgierigheid kan mensen grenzen laten verleggen, waar ze later spijt van hebben.

In de behandeling gaat het om jou. Wil je af van het roken, dan ben je blij met de werking van hypnotherapie, omdat je die sigaret niet meer wilt pakken. Maar 5% van de mensen schijnt niet te hypnotiseren te zijn.

Iedereen die dat echt wil kan dus leren in hypnose te gaan.

Het bijzondere van hypnose is dat je in trance bent én gelijktijdig bewust aanwezig bent. Je kunt normaal volgen en reageren op wat de behandelaar zegt. Je bent je zeer bewust van wat je doet en zegt. In hypnotsessie verlies je dus niet de controle over jezelf. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt; ik neem je wil niet over. Ik zal je juist stimuleren, om bij je eigen wil uit te komen.

Hypnotherapie is er zelfs op gericht om je uit hypnose te halen. Zo kunnen we bijvoorbeeld in een “kindhypnose” leven; je reageert dan nu net zoals je dat vroeger deed…maar bent je niet bewust dat de context verandert is. Als je je bevrijdt uit je eigen hypnose, dan kun je ook de vicieuze cirkel doorbreken waarin, generatie na generatie, kinderen worden opgezadeld met de hypnose van hun ouders.

Nare herinneringen:

In een hypnosessie gaat het niet om het weer oproepen van beelden van vroeger. Beelden gaan met hun tijd mee. De ervaringen van nu kleuren de herinnering van vroeger.
Doordat emoties niet verwerkt konden worden, is een trauma een herinnering die vast staat op ons netvlies. Een repeterend beeld.
Het gaat in een behandeling dus om het verwerken van emoties, want een emotie die geblokkeerd is belemmert. We blijven de herhaling tegenkomen in ons leven totdat de emotie verwerkt is. En sta je open voor dit geloof: Zo kunnen zelfs onverwerkte trauma’s uit vorige levens in dit leven om verwerking vragen.  Of het waar is kunnen we niet bewijzen. Maar het effect van zo’n sessie heeft een positieve invloed op het huidige leven. Dat is wel aantoonbaar.

De emotie werd vroeger vaak geblokkeerd omdat dit in een noodsituatie, waarin de cliënt zich zeer hulpeloos en eenzaam gevoeld heeft, de enige overlevingsoplossing was. Door in de sessie de impact van de ervaring te voelen, in samenzijn met een ander, kan nu wel de ervaring verwerkt worden. Ook boosheid kan in een behandeling verwerkt worden.

In een sessie kan het dus gaan om het verwerken van traumatische ervaringen, en niet om het aanklagen van derden. Ik adviseer cliënten pas definitieve veranderingen in een contact aan te brengen als ze door hun emotionele verwerkingsproces heen zijn.
Pas dan is er ruimte om zo objectief mogelijk naar de situatie te kijken.