Psychosociale praktijk Sedna

Werkelijke verandering ervaar je in je lichaam

De combinatie van Rebalancing en Hypnotherapie is een kracht waarin de stromingen elkaar versterken; de kracht van lichaam en geest.

Het kan zijn dat je verstandelijk precies weet wat goed voor je is, maar toch val je steeds weer terug in oude gedragspatronen. Vaak voelen we ons zo vertrouwd met allerlei rollen die we in het leven vervullen, dat we het contact met onze authentieke wijze van zijn wat verloren hebben. Psychische en lichamelijke ongemakken zijn hier het gevolg van.

Wil jij leven zoals je werkelijk bent, met open hart in het leven staan, leven vanuit jouw puurheid? Therapie bij mij kan je op je levenspad verder helpen. Jouw vragen en wie jij bent geven richting aan de therapie.
Ons contact is belangrijk. Vanuit deze basis werk ik met diverse technieken; afkomstig o.a. uit coaching, hypnotherapie en Rebalancing. Rebalancing wordt vaak op een massagetafel gegeven. Tijdens de massage wordt er aandacht gegeven aan de ontspannen en gespannen delen in ons lichaam. Vastgezette energie kan weer gaan stromen. Wanneer we spanning loslaten, kan het lichaam in "zijn natuurlijke staat" terugkeren. Je voelt je weer meer in balans. Ook als er blijvende beperkingen in je levenssituatie zijn.
Cliënten zeggen regelmatig dat ze verslaafd zijn aan mijn handen. Dit komt doordat ik als rebalancer geleerd heb om op een contactvolle manier aan te raken. Samen met onze aandacht aanwezig zijn bij wat er in het lichaam gebeurt geeft verdieping in de werking van de sessie. 

Ik maak gebruik van een breed aanbod om bij jou aan te sluiten. Een cliënt zei eens "er is geen dag hetzelfde geweest bij jou", ze had dit als inspirerend ervaren. Echter is er niet één techniek of benadering succesvol voor iedereen. De genezende factor komt nog altijd door het contact en niet door de therapiekeuze. Daarom vind ik ons contact heel belangrijk en vraag ik van de cliënt om mij goed op de hoogte te houden van wat er speelt. Bij een goed contact kan ik goed aansluiten en dat is bevorderlijk voor het proces. We kunnen zelfs bijvoorbeeld afspreken om in de natuur een sessie te doen, want de natuur kan je spiegelen en antwoorden geven.  Maar om te beslissen waar jij behoefte aan hebt, is het belangrijk dat we eerst duidelijk gaan krijgen waar jij voor wilt gaan.

Door te voelen wat je nou écht raakt en waar jij nu echt voor wilt gaan, bevorder je jouw eigen kracht. Ieder mens heeft een zelfgenezend vermogen. Wanneer je leert jouw eigen innerlijke kompas te volgen, dan kan dit zelfgenezende vermogen optimaal gaan functioneren. Het jezelf beter leren kennen helpt je ook om minder kritisch en remmend naar jezelf te zijn. Door te handelen naar wat voor jou belangrijk is, leert je omgeving je beter kennen. Doordat mensen je beter leren kennen is de kans groot dat contact, warmte en verbondenheid in je leven toenemen.

Mijn werkwijze doet dus een beroep op je zelfherstellend vermogen. Hierdoor wordt terugval verkleind of zelfs voorkomen. Verkrampende overtuigingen als “ik kan dat niet” (verleden) of “als ik dat bereikt heb is het pas goed” (toekomst) hebben letterlijk invloed op ons. Door onze leefwijze houden we spanningen (bewust en onbewust) vast in ons zelf. Ons leefpatroon is letterlijk voelbaar in ons lichaam. Bij de één spelen bijv. de nekspieren snel op, bij de ander de rugspieren…. Wanneer je bewust doorvoeld wat iets voor je betekent. Dan pas kan er verandering plaatsvinden. Om je iets eigen te maken, is het niet voldoende om iets te doorzien/te begrijpen. Het is ook nodig ervaringen te belichamen; om in je lichaam te ervaren wat iets met je doet. Lichaamsbewustzijn heeft dus een belangrijke rol in de sessie.

Een behandeling stimuleert je om in contact te komen met minder bewuste delen van jezelf. In de sessie maken we contact met een diepe vaak onbewuste waarheid in jou. We kunnen gebruik maken van trance waardoor je zeer bewust aanwezig bent. Je verliest dus niet de controle over jezelf maar wordt gestimuleerd om bij je eigen wil en waarheid uit te komen. Wist je al dat we dat het vaak niet onze “zwakheid”, maar onze kracht is waar we de meeste moeite mee hebben? Onze belemmeringen zijn ons vertrouwd geworden...maar vaak is het spannend als je vol voor je mogelijkheden gaat. En mocht het behulpzaam zijn, dan oefenen we desgewenst om je vaardigheden te vergroten.

Vaak is één sessie al voldoende om je vooruit te helpen. Bij meerdere sessies bekijken we tussentijds of onze afspraken bijgesteld moeten worden.

Wel moet ik vermelden dat ik ondersteuning kan bieden bij vele hulpvragen, maar dat ik bij alcohol- en drugsverslaving en/of ernstige psychiatrische problematiek, zal doorverwijzen naar de daarvoor bestaande specialistische hulp. Eetverslaving, omgaan met een  lichamelijke ziekte, hoog sensitiviteit, seksueel misbruik, burn out...dit soort thema's hebben extra mijn aandacht gehad tijdens mijn leerproces tot professioneel hulpverleenster. Wist je dat: 

·       Er meerdere vormen van HSP zijn. Ikzelf herken me meer in de extraverte vorm (HSS). 

·       Het bij stress/burn out niet gaat om de balans tussen draagkracht en draaglast, maar om het leven van jouw levenswaarden die je veerkrachtig maken. 

·       Je in het leven gevangen kunt zitten in het diëten, maar als je geen zicht hebt in jouw trigger, dat het dan lastig zal worden om met jezelf in balans te komen. 

·      Dat traumaverwerking niet voor iedereen wenselijk is; herbeleving kan ook her traumatiserend werken.  In mijn ondersteuning gaat het om dat je in het dagelijks leven weer vrij kan leven. 

 Hoe groot jouw hulpvraag ook mag lijken. We maken er een duidelijke hulpvraag van zodat jij er met bewuste inzet aan kan werken (in plaats van, in sommige gevallen, door de bomen het bos niet meer te zien). Ook met een preventieve zorgvraag kun je bij mij terecht. Zorg voor jezelf en je naasten voorkomt klachten en maakt dat je bewust en capabel in het leven kan staan.

Sinds 2006 werk ik als erkend therapeut zelfstandig, naast mijn parttime baan in de zorg. Ik voldoe aan de recente opleidingseisen en ben door de LVNT en RBCZ erkend. Jaarlijks school ik me bij, waardoor ook ik lerend blijf in mijn vak. Het werken met mensen is een baan die altijd boeiend blijft.

Extra informatie

 • informatie over Els Hardorff:  

Pas op volwassen leeftijd ben ik gaan inzien hoe de oorlog van invloed is geweest op mijn leven. Het leverde me een jeugd op waarbij ik werd buitengesloten en op mezelf kwam te staan in het leven. Dieren waren mijn steun en toeverlaat in deze periode.

 Deze jeugd heeft van mij iemand gemaakt die zelfstandig in het leven staat en haar leven vorm geeft naar hoe bij mij past. Het is wel een lang leerproces geweest om van mezelf te houden. Loskomen van de negatieve boodschappen die ik ontvangen heb is niet gemakkelijk geweest. En de boodschap dat je van jezelf moet houden, dat kan je wel zeggen, maar hoe doe je dat? Bij mij ontstond dit door mezelf het leven te geven zoals bij mij helemaal past. Een veelzijdig leven welke me uitdaagt. Durven buiten de gebaande paden te gaan. Zo dacht ik vroeger dood is dood.

De zoektocht naar mezelf bracht me richting regressietherapie; ik werd hypnotherapeut. Hier was ik het meest onder de indruk van rebalancingsessies...en werd rebalancer. Binnen die rebalancingopleiding was de beste training de tantratraining, dus ik ging meer workshops volgen. Ik ontdekte de spirituele kant in mij. Maar ook dat ik hierin het aardse leven als basis ervaar. "Energetisch- en spirituele ervaringen" zijn leuk om van te leren, maar ik wil dit plek kunnen geven in het alledaagse leven.

Privé geniet ik van vele hobby's. Al reizend te paard de natuur en cultuur in de wereld ontdekken, is voor mij mijn grootste passie. Ik ontdekte dat de kracht van natuurmystiek-sessies ook gebruikt wordt bij paardencoaching. Net als de natuur kunnen paarden een genezende kracht hebben op mensen. Bijzonder is dat paarden (en andere dieren) in hun gedrag laten zien hoe het bij jou is. In mijn werk vind ik het dus leuk dat ik de ene keer aan de massagetafel werk en de andere keer in de natuur. Als de situatie zich gunstig voordoet, geef ik dus soms ook coaching met paarden (ter attentie; dit valt buiten vergoeding van zorgverzekeraars). Ik geniet volop van de veelzijdigheid van mijn vak.

Ik ben graag in de natuur. Zo wandel ik met de honden van kennissen, verzorg paarden voor andere mensen en maak lange bosritten, geeft ik sauna-opgietingen en plons graag na de warme actie in het koude natuurwater, kanoë, zwem, zon en zeil ik in de nabije Loosdrechtseplassen. Als de zon schijnt wil ik graag lekker buiten zijn.

Bij slecht weer kijk ik documentaires, natuurfilms of lees dikke boeken. Ook dans ik graag. Jammer vind ik dat ik hierbij niet meer zo vrij ben in mijn lichaam als vroeger, ik word een dagje ouder. Ik ben genezen van kanker, maar heb dagelijks te dealen met de gevolgen van een zware chemobehandeling. Inmiddels ook Long Covid klachten. Maar ondanks mijn huidige beperkingen heb ik mezelf weer het leven kunnen geven zoals bij mij past. Ik heb ook veel van deze periode geleerd. O.a. dat ik heb ervaren dat ieder op zijn geheel eigen wijze omgaat met verlies van de oude levenssituatie en op geheel eigen wijze het leven weer vormgeeft. Van belang is of je kijkt vanuit onmogelijkheden of mogelijkheden. Vanuit wanhoop en strijd of vanuit overgave. En dit klinkt allemaal zo logisch, maar sta er maar eens voor. Ik begeleid mensen graag in dit proces.

 Om nog even terug te komen op de invloed van de oorlog. Waar ik als kind boos was op dat in mijn opvoeding mode als geldverspilling werd gezien. Nu ben ik blij met dat ik leef met vooral tweede hands spullen. We verspillen zo onnodig veel. Mijn praktijk voer ik dus op eenvoudige maar wel praktische wijze. Ik kan sessies aan huis geven, maar bij voorkeur in mijn eigen praktijkruimte, want daar heb ik alles bij de hand om veelzijdig te kunnen zijn in mijn ondersteuningsaanbod.

 •  Informatie over het logo: 

Mijn praktijk is vernoemd naar de 10e planeet Sedna. Nog niet zo lang geleden werd deze planeet in ons zonnestelsel ontdekt. Voor mij symboliseert Sedna dat er al van alles in ons aanwezig is.

In het logo is het yin en yang teken verwerkt. Door het donkere en lichte deel lijken yin en yang tegenstellingen. Maar ze horen bij elkaar; ze dragen sporen van elkaar in zich. Yin en yang helpen je zaken minder absoluut te zien. Je weet dat het goede niet zonder het kwade bestaat. Je weet dat het kwade altijd een element van het goede in zich draagt. Kortom: met yin en yang bekijk je de wereld minder zwart-wit.

Wanneer de letters Sedna in omgekeerde volgorde geschreven worden, draagt het logo de naamgeving van het Andes gebergte in zich. Hiermee draagt het logo de verbinding tussen Hemel (planeetverwijzing) en Aarde (het bijzondere Andes gebergte) in zich.

Psycho-sociaal verwijst naar dat we niet alleen in de wereld staan. In een sessie is er aandacht voor jouw psyche, jouw welzijn. Doordat we in het leven verbonden zijn, is er in ook aandacht voor de invloed van jouw omgeving en jouw leefomstandigheden. Ik zal je dan ook stimuleren om je successen niet alleen binnen de therapiemuren te laten gloriëren, maar ook vorm te laten geven in het dagelijkse leven.

 •  Voor wie een beeld wil krijgen van mijn scholing: 

Erkende Opleiding/Trainingen

 • 2006-2010  Rebalancer bij Stichting Opleiding Rebalancing te Ede 
 • 2002-2006  Integrale Hypnotherapie bij Atma te Amersfoort  
 • 1998-2001  Psycho-Sociaal Werkende bij de S.P.S.O. te Utrecht 
 • 1986-1989  Inrichtingswerkster bij Middeloo te  Amersfoort 
 • 1986    Volledig bevoegd onderwijzeres bij Kees Boeke opleiding te Utrecht 
 • 1982-1985  Kleuterleidster en hoofdleidster bij Kees Boeke opleiding 
         
  Opleidingen en Cursussen (bijgehouden t/m 2018, maar nog steeds lekker aan het bijleren) 
 • 2018       Hypnotherapie bij hoogsensitieve personen
 • 2018         Trager
 • 2017         Psychosociale basiskennis   
 • 2015         Masterclass t.av. de kwaliteit van weerstand         
 • 2014         Masterclass  t.a.v. verdiepende lichaamswerktechnieken            
 • 2013         Seksulogische gespreksvoering     
 • 2013         Persoonlijkheidsstoornissen   
 • 2013         Uit de ban van emotie-eten     
 • 2012         Themabehandeling: meten is weten       
 • 2012         Themabehandeling: hormonen     
 • 2012         Themabehandeling:hechtingsstijlen   
 • 2012         Themabehandeling: laat je licht schijnen
 • 2012         Opleiding  systemische paardencoaching: Caprilli     
 • 2011         Themabehandeling: hormonale ontwikkelingen            
 • 2011          Themabehandeling: Seksualiteit in relatie tot bezieling 
 • 2011         Themabehandeling: Incarnatie van de ziel in relatie tot bezieling   
 • 2011         Themabehandeling: communicatie in relatie tot bezieling 
 • 2010-2011 Masterclassen Aanwezigheid, Transformatie, Zelfacceptatie, Inspiratie 
 • 2010         Themabehandeling: zenuwstelsel   
 • 2010         Themabehandeling: integraal therapeutschap            
 • 2010         Themabehandeling: wilskracht in relatie tot bezieling          
 • 2010         Themabehandeling: intergratie links-rechts verhoudingen
 • 2010         Themabehandeling: behandelen van hoofd   
 • 2010        Themabehandeling: behandelen van rug en schouders   
 • 2009        Intergratietechnieken buik-bekken 
 • 2009         Themabehandeling: zelfgenezend vermogen    
 • 2009         Themabehandeling: darmen   
 • 2008         Themabehandeling: boekhouden 
 • 2008         Massagecursus     
 • 2008        Themabehandeling: kindergeneeskunde   
 • 2008        Themabehandeling: verandering in aanwezigheid   
 • 2007        Themabehandeling: levensenergie     
 • 2007         Themabehandeling: depressie   
 • 2007         Themabehandeling: het hart als middelpunt
 • 2007         Bassis-massagecursus     
 • 2005-2007 Yogadocentopleiding bij Healing Chackra Yoga school
 • 2006         Medische  Basiskennis bij Atma te Amersfoort
 • 2006         Themabehandeling: wat is genezen     
 • 2001         Reiki 2e graad bij Anahata 

En nog vele andere bijscholingen; te denken valt aan een tantratraining, een jaar verdiepingsjaar t.a.v. de rebalanging, haptonomie bijscholingen, diagnostisch-en therapeutisch tekenen, hulpverlenen m.b.v. creativiteit, innerlijk kindwerk, EMDR....enz. En er gaan er nog vele komen, want ik blijf me bijscholen.